EQ

EQ - vad är det?

IQ betyder intelligenskvot medan EQ betyder emotionellkvot. EQ är ett mått på en persons förmåga när det gäller att kunna handskas med egna och andras känslor, ha relationer, motivera sig själv och vara empatisk. EQ är något som vi ständigt kan bli bättre på om vi vet hur vi ska träna upp det.

EQ innefattar fyra typer av förmågor:

1. Uppfatta känslor - förmåga att upptäcka och tyda känslor i ansikten, bilder, röster och kulturella artefakter-inklusive förmågan att identifiera sina egna känslor. Uppfatta känslor utgör en grundläggande aspekt av emotionell intelligens, eftersom det gör alla andra behandling av emotionell information som möjligt.

2. Använda känslor - förmåga att utnyttja känslor för att underlätta olika kognitiva (inlärnings) aktiviteter, såsom tänkande och problemlösning. Den känslomässigt intelligenta personen kan använda och förändra stämningar för det som bäst passar den aktuella uppgiften.

3. Att förstå känslor -
förmågan att känna, förstå och reagera på andras känslor.  Till exempel omfattar förstå känslor förmågan att vara känslig för små variationer mellan känslor, och förmågan att känna igen och beskriva hur känslor förändras med tiden.

4. Hantera känslor - förmåga att reglera känslor i både oss själva och andra. Därför är känslomässigt intelligent person någon som kan använda känslor, även negativa, och hantera dem för att uppnå avsedda mål.

EQ - vad ska det vara bra för?

IQ är det vi brukar använda oss av i samhället när vi ska mäta graden av intelligens hos människor.  Till intelligensen räknas vanligen förmågorna att resonera, planera, lösa problem, associera, tänka abstrakt, förstå idéer och språk, komplicerade orsakssammanhang samt förmågan till inlärning. Dessa förmågor är viktiga men dock inte de ända viktiga.

EQ innefattar alltså att uppfatta känslor, använda känslor, förstå känslor och hantera känslor. Detta är något som är mycket viktigt för att vi ska fungera bra ihop med andra men också för att vi ska kunna förstå oss själva. Ju högre EQ vi har desto större förmåga har vi människor att kunna samarbeta med varandra. Detta därför att vi kan uppfatta och förstå varför motpartnern känner sig som han/hon gör. Vi kan även hantera våra egna känslor och anpassa dem till den situation vi befinner oss i.

Vi kan också få oss att bli lyckligare om vi jobbar med vårt EQ. Många gånger mår vi dåligt fast vi inte vet varför. Om vi vet varför vi mår dåligt och hur våra känslor reagerar i de sammanhangen kan vi hitta lösningar på hur vi ska kunna komma förbi den emotionella låsning vi fått. Som jag tidigare nämnt så kan vi alltså träna upp vårt EQ och bli bättre på detta.


Copyright © 2010 www.indigobarn.se. Länka om ni delar!  

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Mathias Sunna | Svar 22.03.2011 01.18

kan man "mäta" EQ...Jag själv har hög empati och förståelse för andra...fast har ibland svårt att hantera mina egna känslor...

Tim 15.01.2014 21.08

Känner exakt samma sak. Skit hög empati och förståelse, räcker med att se ett ansiktsuttryck för att förstå hur den andra människan känner.
Svårt med egna känsl

Cattiz 18.12.2011 02.42

samma här.....

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

06.06 | 23:14

sjukt creepy allt stämmer in på mig haha förutom det där att hjälpa mänskligheten jag vill helst döda hela mänskligheten :)

...
04.05 | 12:28

Oki 15 av dem stämmer, hur går ja vidare.?

...
18.04 | 11:55

Känner igen mig i allt

...
07.04 | 12:54

Hej Nathalie!
Kontakta mig på instagram Freddie7Schelin, så skall jag ge dig de verktyg du behöver för att ta dig vidare.
Namaste

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS