Tillsatser och livsmedelindustrin

Karragenan

Karragenan - E407

Den största myten av alla har skapat det här konstgjorda ämnet. Många är rädda för fett och tror att det är det som gör en tjock, vilket är fel!

Karragenan används vid livsmedel som är fettreducerade, till exempel arla grädden. 40% är äkta vara medan 36% innehåller karragenan. Det finns dock undantag så läs på paketet även om det är grädde med 40%. Karragenan kan även förekomma i andra gräddliknande livsmedel.

Karragenan är ”Växtslem”. Detta baseras på slem från en alg, som gör produkterna tjockare, vilket behövs då man tar bort naturligt fett och ersätter med vatten. För att framställa karragenan behövs lösningsmedel som anses cancerogena.

Karragenan kan ge upphov till bröstcancer, fosterskador, förstörda celler i matsmältningskanalen och prostata. Ämnet kan orsaka svåra tarmsjukdomar som t.ex. Crohns sjukdom, öka risken för magsår och dessutom skada tarmslemhinnan och orsaka tarminflammation.

Se också upp för laktosfria produkter där är karragenan vanligt.
 

Källa:
http://www.kostdoktorn.se/naturligt-fett-ersatts-med-vaxtslem/
http://matfusket.wordpress.com/2010/05/01/547/
http://hem.bredband.net/eskilon/radron.htm
http://www.matfusket.com/2010/06/20/arkivet-gradhyllan/
http://miljo.dinstudio.se/empty_25.html


Citronsyra

Citronsyra (surhetsreglerande medel, antioxidationsmedel) E330-E333 & E380.

Citronsyra är väl naturligt? Ja det finns citronsyra som är naturligt och användes förr i vår livsmedelshantering. Idag är det ofta så att den naturliga citronsyran är utbytt med en konstgjord citronsyra.

Citronsyra förekommer ofta i juice, saft, glass, sylt.

Aspergillus Niger är svartmögel och används för att framställa Citronsyra E330. Man nyttjar möglet Aspergillus Niger och dess metabolitavgivning. Metabolit kan översättas med sekundärprodukt vilket citronsyran blir då möglet får gro och tillväxa i melass eller andra näringssubstrat. Själva möglet fästs i en av framställningsprocesserna vid ett hjul som ömsom snurrar möglet ned i substratet ömsom upp i luften.

Möglet Aspergillus Niger är tillsammans med ett antal andra arter av mögel mycket vanligt att finna i hus som utsatts för fuktskada eller vattenskada. Aspergillus är sedan länge omskriven som en av de mest giftiga mögelarterna genom dess produktion av mögelgift.

Genom uteslutningsmetod och upprepade tester rapporteras citronsyran kunna ge mer eller mindre allvarlig allergi. Man kan få röda ögon, utslag och problem med snuva som en allergisk reaktion av citronsyra.

Citronsyran kan ge allergi som kan förväxlas med pollenallergi så det är inte säkert att det är pollenallergi du har uteslut E330-E333 &E380 och se om det blir någon skillnad.

Källa:
http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm
http://www.kickisblogg.se/aktuellt/2010/08/kemiskt-framstalld-citronsyra-e330-kan-framkalla-allergi/
http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/index.html


Mikrovågsmat

I en mikrovågsugn finns en ”magnetron” som är en tub full av elektroner. Elektronerna i mikrovågsugnen reagerar med magnetiska och elektroniska energi och mikrovågs längder skapas. Detta är den strålning som interagerar med molekylerna i maten.

Mat molekyler har en positiv och negativ del. Elektronerna från magnetron producerar våglängder som reagerar med de positiva och negativa delarna av livsmedelsmolekyler. Molekylerna i maten börjar då vibrera, upp till flera miljoner gånger per sekund. Denna molekylära ”vibration” är det som skapar värme i maten.
 
Denna uppvärmning deformerar molekylerna i maten och skapar nya onaturlig radiolytiska föreningar som tidigare okända för naturen. Mikromat kan skada blodet, matsmältningssystemet, och vårt immunsystem. Man ska därför undvika mikromat och annan strålad mat.


Tips: Försök i minsta möjliga mån att använda mikron! Planera måltiderna och lägg fryst mat i kylen över natten för att slippa mikra. Är du på jobbet med bara en mikro, satsa på kall mat till exempel en sallad eller en egen gjord baguette.


Källa:

http://manbir-online.com/htm3/new.48.htm

http://metrobloggen.se/ginaskostomotion/daligt_med_mikromatr/

Bestrålade livsmedel

Livsmedel bestrålas till exempel med gamma- eller betastrålning. Syftet med bestrålning är att döda främmande celler i livsmedel (såsom bakterier, insekter och larver) eller förhindra groddbildning hos till exempel lök eller potatis.

Bestrålad mat kan vara mjölk, kryddor, paj, ägg, grönsaker och kött.

Strålningen dödar bakterier MEN den dödar också det mesta av näringen i maten också. Enzymer och aminosyror förstörs, PH-värdet förändras och näringsvärdet minskar. Mat som är strålad har också en mycket lång hållbarhet. Mc Donalds mat är bestrålad och den är helt oförändrad efter 4 år. Kolla själva här.
Finns fler tester på youtube om detta.

Nerbrytningsprocessen av bestrålad mat i vår kropp är fortfarande oviss. Tyvärr finns det ingen märkning på detta.

Tips: Undvik Mc Donalds. Välj ekologiska grönsaker och ägg.


Källa:
h ttp://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/information_om_livsmedel_/hantering_och_forvaring/bestralning_av_livsmedel/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gammastr%C3%A5lning

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

janet | Svar 27.01.2015 21.24

vad sysslar våra myndigheter med?
det är skandalöst hur detta får fortsätta
men folk blir sjuka och behöver medicin finns det ett samband?

christer | Svar 10.01.2014 20.26

E-nummer 202, 235, 251 bör undvikas vad gäller ost.

christer | Svar 10.01.2014 12.04

Kommer tyvärr inte ihåg vilka e-nummer som betyder antibiotika i mjölkprod. Kanske någon kan hjälpa med mer info.

chrster gilhorn | Svar 10.01.2014 12.02

Glöm inte antibiotikan i ost. Dom flesta kor får antibiotika i förebyggande syfte. Det finns ett fåtal ostar utan detta innehåll. Bl.a. Billinge.

emma | Svar 13.03.2013 20.56

när det gäller mjölk menar du väl tvärtom!! låg pastöriserade är bättre utan tvekan

Anna-Maria | Svar 11.11.2012 20.32

se länken: http://sv.wikipedia.org/wiki/Past%C3%B6risering
Gillar inte smaken av sönderkokt mjölk.

Anna-Maria | Svar 11.11.2012 20.30

Var inte tydlig där, lågpast 70 grader bibehåller fler vitaminer intakt, högpast 140 grader men detta ger en kokt smak.

Anna-Maria | Svar 05.11.2012 20.11

I Sverige endast är tillåtet att bestråla kryddor: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Radioaktivitet-och-bestralning/Bestralning-av-livsmedel/

indigobarn 10.11.2012 03.37

För att vara mer säker på att undvika bestrålning så kan man välja ekologiska grönsaker, frukter osv. som inte ska vara bestrålade.

indigobarn 10.11.2012 03.30

all kolhydrat är bra. Ja det har vi sett prov på att det....inte är bra för oss.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.07 | 23:52

Är det samma som högkänslig tro?

...
12.05 | 03:13

Jag är ett levande bevis på att psykisk misshandel kan ge uttryck som påminner om adhd.... vad det ska daltas med föräldrar som gjort fel och skadat sina barn

...
27.03 | 14:13

Montefjanton är bäst

...
23.03 | 20:51

Hur i hela fridens namn kan den som skrev denna listan se skillnad på människor som den inte känner? Kändisar fejkar mycket men många är goda. Omöjligt att veta

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS